Over de training Deze training laat je zien waar Safety-II vandaan komt en wat je ermee kunt doen. In twee interactieve sessies van twee uur gaan we gezamenlijk ontdekken dat Safety-II meer is dan alleen kijken naar wat goed gaat. We laten je zien dat Safety-II meer een soort bril is waardoor je naar veiligheid en kwaliteit kijkt. Safety-II implementeer je daarom niet maar helpt je om je blik te verruimen.
In deze training komen concepten als complexiteit, work-as-done en work-as-imagined naar voren. We spreken over variabiliteit en aanpassingsvermogen en hoe de mens voor het merendeel van de tijd het juist mogelijk maakt dat dingen succesvol zijn ondanks wisselende omstandigheden. Safety-II gaat over hoe we toch vaker wel dan niet succesvol zijn; het gaat over leren van de dagelijkse praktijk.
Als er dan toch iets gebeurt wat je verwachtte, hoe kijk je dan door de Safety-II-bril? In Safety-II is een ongewenste gebeurtenis een onderdeel van het dagelijks werk. Alle ingrediënten zijn altijd al aanwezig. Om beter te begrijpen hoe het aanpassingsvermogen onder druk staat, kijk je bij Safety-II niet alleen naar het incident, calamiteit, klacht, claim of andere ongewenste gebeurtenissen, je kijkt ook hoe complexiteit onderdeel is van de dagelijkse praktijk.
Naast de achterliggende gedachte van Safety-II gaan we natuurlijk in op de mogelijke toepassingen in de praktijk. Hoe je naar ongewenste gebeurtenissen kijkt is zo’n voorbeeld. Aan bod komt de methode om het dagelijks werk in beeld te brengen met de Functional Resonance Analysis Method (FRAM) en hoe je gefaciliteerd leert met een Learning Team. Ook introduceren wij je in resilience oftewel veerkrachtige systemen.
Voor wie? Kwaliteitsmanagers, zorgverleners en iedereen die patiëntveiligheid een warm hart toedraagt.
Na deze training
Duur Totaal 4 uur. Verdeeld over twee delen van 2 uur.
Wanneer Dinsdag 11 & 25 april van 15:00 – 17:00 uur.
Locatie Online via Teams. Twee weken vooraf aan beide meetings ontvang je de uitnodiging met daarin de teamslink.
Accreditatie Voor deze training is geen accreditatie aangevraagd.
Kosten Geen kosten voor deelnemers werkzaam bij een instelling aangesloten bij de Onderlinge MediRisk.
Voor niet-leden rekenen wij € 245,- (ex. 21% btw) per deelnemer.
Vier weken voorafgaand aan de training wordt de factuur verzonden.