Learning Teams

Nieuw! Pilot Learning Teams voor huisartsenposten 9 mei 2023

DE MEERWAARDE VAN ONDERLING LEREN

In de Collaborative leer je om zelfstandig binnen de eigen organisatie een Learning Team te begeleiden. Tijdens de pilot ga je de methode meteen in de praktijk uitproberen. Dit betekent dan ook dat je voor 9 mei een Learning Team hebt samengesteld en een onderwerp bepaald. De Learning Teams worden samengesteld uit professionals en indien relevant ook patiënten die betrokken zijn bij een bepaald zorgproces. Tijdens de bijeenkomsten wordt door het Learning Team in een psychologische veilige omgeving een onderwerp doorlopen aan de hand van vijf stappen.

De Collaborative start met een training op 9 mei waarin de basisprincipes van Safety-II en de methode Learning Teams worden uitgelegd. Na de training ga je met de vijf stappen van een Learning Team aan de slag onder begeleiding van de experts. In deze periode komen wij via een online bijeenkomst op 10 november nog een keer bij elkaar om te reflecteren, presenteren en ervaringen te delen.

OVER LEARNING TEAMS

Learning Teams past prima binnen een andere kijk op veiligheid die wij Safety-II noemen. Het uiteindelijke doel van een learning team is om samen meer inzicht te krijgen in het dagelijks werk en deze reflecties te vertalen naar verbeteringen in de dagelijkse praktijk.

1. Voorbereiden: In deze fase kies je een onderwerp waaraan je in het multidisciplinaire team wil werken. Het is een onderwerp waar alle teamleden mee te maken hebben in het dagelijks werk en wat af en toe tot frustraties leidt.

2. Leren: In deze fase deelt het team ervaringen met elkaar hoe het voor hun werkt. Hoe zij soms creatieve oplossingen bedenken bij onverwachte omstandigheden. Leren van elkaar staat centraal, naar oplossingen wordt bewust niet gezocht

3. Laten inwerken: In deze fase reflecteren de teamleden op wat zij allemaal gehoord hebben. Door de meest verrassende uitspraken voor zichzelf vast te leggen. Ook vragen zij een directe collega hoe zij het zien.

4. Verbeter: In deze fase reflecteert het team gezamenlijk wat zij geleerd hebben. Zij bedenken een plan om frustraties te vermijden en de veiligheid te vergroten.

5. Actie fase: In deze fase probeert het team de methode in een kleine kring uit en als het werkt kan er worden opschaald. Een format met tijdspad wordt hierbij ter beschikking gesteld

Aanmelden

Heb je belangstelling om met je organisatie deel te nemen of zijn er aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op via preventie@medirisk.nl

Nieuw! Pilot Learning Teams voor huisartsenposten 9 mei 2023

  • Datum : 9 mei, 20 juni, 21 september 2023
  • Duur : Een dag training, een middag online, een middag slotbijeenkomst
  • Locatie : Kontakt der Kontinenten
  • Kosten : Geen kosten. Training exclusief voor leden MediRisk
  • 09 mei 2023